LUFT-priset

LUFT-priset

I samband med LUFT-konferensen delas ett särskilt folkhälsopris ut till en person eller verksamhet som betytt något extra för det tobaksförebyggande arbetet. Dessutom utser de olika Yrkesföreningarna mot tobak vissa år stipendiater som inom sina yrkesområden gjort något speciellt inom det tobaksförebyggande området.

1999 Uppsala
Vårdförbundet och Eva Fernvall för arbetet med Vision Rökfritt

2000 Göteborg
Hagge Geigert postumt, som avled i lungemfysem i februari 2000.

2002
Ingen konferens detta år, men ett LUFT pris till Ridsportförbundet för projektet Rökfritt, med målet att samtliga ridanläggningar skulle vara rökfria.

2003 Jönköping
Bert Karlsson, för sitt engagemang mot rökning och krav på rökfria artister till Fame Factory. Maria Rahm tilldelades Sjuksköterskor mot tobaks pris, Sanna Axelsson Tandvård mot tobaks pris, Pia Colan Lärare mot tobaks pris, Anette Jaarnek Farmaci mot tobaks pris och Gunnar Wikström Läkare mot tobaks pris.

2005 Södertälje
Alexandra Charles för sitt engagemang för kvinnors hälsa och sin kritik mot tobaksindustrin.

2008 Örebro
Priset delades mellan Kriminalvården för satsning på utbildning och rökavvänjning, och Titti Schultz för att hennes konsekventa hållning mot tobak och att hon på så sätt varit en god förebild för våra ungdomar.

Tandvård mot tobaks pris till Margareta Jonsson och Margaretha Lundgren Folktandvården Västerbotten för sina insatser som tobaksavvänjare.

2011 Visby
Rolf Stenvall, bitr verksamhetschef Skellefteå psykiatri, eldsjäl i arbete med rökfri psykiatri. Psykologer mot tobaks pris till Jan Larsson, Sjuksköterskor mot tobaks pris till Lena Knute-Skoog.

2014 Umeå
Anders Strålman, VD för Axfood och ordf för Svensk daglighandel, för sitt arbete med att förorda exponeringsförbud av tobak i butik och till Henrik Ripa för att som en av få moderata politiker stå upp för en hårdare lagstiftning mot tobak.

2017 Eskilstuna
Mats Andersson, tidigare VD för fjärde AP-fonden, för sitt arbete med att avsluta alla investeringar i tobaksbolag. Mats bjöd på en föreläsning med rubriken “Tobaksaktier kan aldrig ha en plats hos en ansvarstagande pensionsfond”.

A Non Smoking Generation och Psykologer mot Tobak delade också ut ungdomsstipendier.

2021 Helsingborg
Niclas Malmberg fick årets LUFT-pris. Han fick priset för sitt gedigna arbeta med att belysa tobaksindustrins miljöförstöring, sprida kunskapen till politiker och allmänhet och skapa opinion.